İndüksiyonla Sertleştirme
İndüksiyonla sertleştirme işlemi, sertleşmiş bir yüzey oluştururken, çekirdek sertliğini değiştirmeyerek nispeten yumuşak kalmasını amaçlar. Son derece sert bir dış tabaka ile çevrili yumuşak bir çekirdeğin gelişimi ile yorulma gücü artar. Yüzey sert olduğu için aşınmaya mukavim iken, çekirdek yumuşak ve tok kaldığı için kırılmaya mukavim parçalar elde edilir. Bu özellikler, yüksek sürtünmeye maruz kalan, ağır yüklemeye maruz kalan, burulma yüklemesine maruz kalan ve darbe kuvvetleri yaşayan yüzeyler için istenir.
Yöntem
İndüksiyonla Isıl işlem yapılacak parçalar bir bakır bobin (indüktör) içine veya karşısına yerleştirilir ve bobine bir akım uygulanır. Bobinde bulunan akım, parça yüzeyinde alternatif bir manyetik alan oluşturarak bu yüzeyin transformasyon aralığının üzerindeki bir sıcaklığa çıkmasını sağlar. Sıcaklık çok kısa sürede yükseldiği ve henüz malzemenin çekirdeğine ilerlemeye fırsat bulamadan polimer katkılı su ile çok kısa sürede soğutulduğu için sadece yüzeyden birkaç mm derinlikte bu değişim gerçekleşmiş olarak işlem tamamlanır. Bu sayede sadece yüzeyden birkaç mm derinlikteki kısım sertleşmiş, parça çekirdeği ise yumuşak kalmış olur.
Kullanım Alanları
İndüksiyonla sertleştirme, 0,3%-0,7% arasında karbon (C) içeren çeliklere uygulanır. Yöntem, çelik malzemenin belirli bir bölgesindeki mekanik özelliklerini arttırır. Böylece lokalize bir alanda mukavemet, yorgunluk ve aşınma direnci artar. Tipik uygulamalar, dişliler, miller, akslar, ray tekerleri, rollform topları, döner tabla, bilye yatakları ve muhtelif makine parçalarıdır.